Kurkuma skarb Indii
Data publikacji 27 października 2019W specjalistycznych pismach o zdrowym żywieniu i medycynie naturalnej raz po raz natrafić można na artykuł o kurkumie, a właściwie o zawartej w niej substancji aktywnej – kurkuminie.
Czym jest kurkuma?
Kurkuma dla laika jest jedynie orientalną przyprawą, lecz dla znawców tajemnic zdrowego życia to indyjskie złoto. Znana od tysiącleci przyprawa o intensywnym kolorze zajmuje poczesne miejsce w ajurwedzie, liczącym ponad 5000 lat indyjskim systemie leczniczym. Coraz bardziej interesuje się właściwościami kurkuminy współczesna medycyna. Badania wykazują, że cząsteczki kurkuminy pokonują barierę krew-mózg, dzięki czemu przyczynia się bezpośrednio do zachowania prawidłowej struktury i funkcji mózgowych naczyń krwionośnych. Substancja czynna kurkumy hamuje rozwój choroby alzheimera.
Zalety kurkumy
Wśród niezliczonych zalet kurkuminy wymienia się również zbawienny wpływ na układ moczowy, szczególnie w przypadku zaburzeń funkcjonowania nerek oraz na układ pokarmowy. Indyjskie złoto zwiększy wydzielanie żółci, poprawi trawienie oraz ochroni wątrobę.
Jednak najbardziej obiecujące wydają się badania prowadzone w kierunku mechanizmu przeciwnowotworowego działania kurkuminy. Wykazały one, że kurkumina hamuje wzrost nowych naczyń krwionośnych w rozwijającym się nowotworze, odcinając mu dostęp do niezbędnych składników odżywczych.
Dbajmy o zdrowie i nie szczędźmy indyjskiego złota organizmowi. Pamiętajmy, że kurkuminę niszczą wysokie temperatury, a więc najlepiej dodawać kurkumę do potraw pod koniec gotowania. Przyswajalność substancji czynnej w kurkumie potęguje zawarta w czarnym pieprzu piperyna, można powiedzieć, że kurkuma i pieprz to nierozłączna para. Walczący z poważniejszymi schorzeniami powinni rozważyć przyjmowanie obecnych na rynku suplementów z wyizolowaną, stężoną kurkuminą.